Упланинари се

планинарење

Упланинари се

Како постати планинар? Учланите се у планинарско друштво
Није нужно да будете члан неког ПД, али је увек савет, боље, због друштва, водича, посебно уколико сте на почетку свог планинарског стажа. Наш предлог је да се учланите у ПЛАНИНАРСКО ДРУШТВО „ПЛАНИНСКИ ДУХ“.

Проналазак планинарског друштва је увек сјајан начин да се повежете са другим планинарима који ће вас мотивисати за покрет. Шетња са децом такође може бити изврсна инспирација за вас и породицу! Али, у овом случају немојте преценити могућности своје деце.

IMG 3972 1

Савет бр. 1 – Ранац ЈЕ ВАЖАН

Покушајте да се спакујете што лакше, тј. да вам руксак буде што лакши. На тај начин време које проводите на планини биће пријатније и мање заморно. Овде је сад важно паковање! Заборавите на оно паковање када идете на летовање, па стављате гомилу ствари, аи сами знате да их нећете носити, јер “Можда затреба”. У ранац пакујете најнеопходније ствари за планинарење, одећу примерену клими и довољно хране и воде. Пуно је додатака, попут добре камере или можда, ако желите да носите и двоглед, који је одабир врхунског планинара, али двапут размислите о непотребном луксузу. Такође је важно правилно спаковати свој руксак. Равномерно распоредите терет како бисте омогућили правилно држање тела и нема болних точака притиска.

Е сад овде да додам, будите пажљиви при куповини ранца. Сваки ранац треба да има каишеве који када су добро подешени пребацују сву тежину, не на леђа, већ на кукове.

Уз то, тежи предмети најбоље да се нађу при дну, а ствари које ће вам требати покушајте ставити на прво место при врху. На пример, можда ћете хтети да вам фотоапарат или грицкалице буду лако доступни, док топлији слој одеће вам можда неће бити потребан и можете га ставити на дно ранца.

Савет за планинарење бр. 2 – Пазите на себе

Кад сте у природи, дивљини, постоје одређене мере опреза које би требало да предузмете.

Ови савети за пешачење могу вам помоћи да будете здрави и здрави за све наредне, бројне стазе које вас очекују.

 • Реците некоме где идете и који су вам планови
 • Изаберите разумно пешачење и правилно се припремите
 • Обавезно узмите основне ствари за планинарење, одговарајућу одећу и довољно хране и пића
 • Увек држите мобилни са батеријом намењеном хитним случајевима
 • Узмите комплет прве помоћи
 • Држите се маркиране стазе
 • Не прилазите дивљим животињама, без обзира колико се чиниле пријатељски настројене
 • Ако се време промени или се приближи олуја, потражите заклон или се вратите назад

 

Савет за планинарење бр. 3 – Не остављајте ђубре и неред иза себе

Заиста је важно да своје планинарско искуство учините што одрживијим. На стази можете открити неке од најлепших предела, који ће вас буквално оставити без текста. Међутим, имајте у виду да су они често и најкрхкији. Ови савети за одрживо планинарење помоћи ће вам да постигнете бољи учинак:

 • Не остављајте ђубре (узмите кесе за смеће или отпад од хране)
 • Не ометајте дивљину или вегетацију
 • Узмите посуду за воду која се може поново пунити и покушајте користити што мање пластике

 

Савет за пешачење бр. 4 – Само изађите!

Најважнији планинарски савет је само изаћи у природу и уживати. Све док се осећате удобно и сигурни сте, нека вас опрема, страхови, други планинари или било што друго не спутавају.

На отвореном ћете пронаћи лепоту и узбуђење иза сваког угла и на најневероватнијим местима. Једно од лепших места јесте и планина Повлен.

 

Савет за планинарење бр. 5- Одаберите савршено планинарење за себе

Широм Србије постоји велики број планинарских стаза, прилагођених сваком нивоу, па одаберите ону која вам одговара. Наравно, увек је савет да за почетак одаберете лагане, мање захтевне и стазе за почетнике.

Ако сте први пут на стази, одаберите неку лагану стазу. Имаћете довољно времена да се надоградите на већа и дужа пешачења ако одлучите.

 

Савет за планинарење бр. 6 – правилно планирајте

Пре поласка на пут размислите о следећем:

Каква је временска прогноза? Може ли лоше време стазу учинити опасном? Одрони, клизава стаза итд- све то може да се деси на планини
Познајете ли локално подручје / упознајте се унапред са планинарском стазом? Како ћете се кретати? Како ћеш доћи тамо и назад? Можете контактирати и ПД тог краја, где ће вам планинари увек дати добре савете за кретање.
Када је најбоље време за полазак? Желите ли ићи кад је мања гужва или можда прометније?
Која вам планинарска одећа и опрема на отвореном треба за ову одређену руту? Није исто да ли је у питању планина Космај или врх Монблан.

 

Водич за планинаре савет бр. 7 – опрема

За излазак не треба вам пуно скупе планинарске опреме, али постоје неке ствари којима би увек требало да дате приоритет и које ће вам време на стази учинити сигурнијим.
Нигде се не иде без кабанице. Сетите се, да сам горе спомеула да се време на планини брзо мења. Киша увек може да изненади. Магла у граду није исто што и на планини.
Имала сам једно искуство на Копаонику, када се магла, буквално у року од једне секунде спустила. А онда не видите прст пред оком!

Планинарски ранац примерене величине(до 30л за дневне излете)добар пар планинарских ципела и висококвалитетни спољни слој ( јакна или водонепропусни капут) – обавезно за планинарење по хладнијем времену.

Штапови за планинарење су пожељни. Не користе их сви планинари, али ја бих вас саветовала. Штапови вам олакшавају кретање по неравном терену, некада јако тешко проходном и на њих се увек ослањате.

 

Савет за планинарење бр. 8 – ципеле за планинарење

Удобност ногу је најважнија када дан проводите у планини. Сигурна сам да не желите жуљеве на ногама – НИЈЕ пријатно искуство! А чека вас нпр још пар километара пута! Како даље?

У паузама за планинарење најбоље је скинути чизме и допустити да се ноге охладе. Брза масажа је добродошла, јер омогућује добру циркулацију крви и спречава отицање стопала.
Одаберите чарапе које су издржљиве и добро их фиксирајте
Што је најважније, пронађите најбоље планинарске ципеле за одабрану стазу! То не морају бити најскупље ципеле, али свакако оне које су намењене за хикинг. Ципеле морају да вас чувају од повреда и да вам дају осећај подршке нози и телу; да ублаже ударце и да ваш сваки наредни корак учине пријатнијим. Бирајте оне које имају Вибрам ђон. Одличне су и пријањају на свакој површини.

 

Савет за планинарење бр. 9 – Довољно хране и много воде

Морате обезбедити свом телу праву храну и хидратацију да бисте уживали у свом времену напољу. Док сам спремала овај теџт, успела сам да нађем јако важан податак, а то је да просечни планинар сагори 400-500 калорија на сат па то значи пуно залогаја дуж стазе!

Најбоља планинарска храна су угљени хидрати. Такође понесите слане грицкалице како бисте надоместили електролите изгубљене од зноја.

https://www.blogana.rs/kako-postati-planinar/

Нема коментара

Поставите коментар