О нама

planinski duh
planinski duh

Планинарско друштво ,,Планински дух“  основано је крајем 2019 . године  са мисијом да афирмише планинарство као спорт међу грађанима, без обзира на године. Наша идеја водиља је приближавање природи кроз реализацију излета, учествовање на такмичењима која се одржавају у природи, као и очување природе кроз развијање еколошке свести грађана. Иако смо младо друштво, о нама сведоче бројне активности које су за нама: наша такмичарка освојила је 3. (треће) место у женској јуниорској конкуренцији у Трекинг лиги србије, за 2021. годину, као и бројне освојене медаље у мушкој конкуренцији планинарских тркача. Такође, освојили смо, или што би планинари рекли ,,испењали смо“ бројне врхове у Србији, али и у региону – у Бугарској, Северној Македонији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Републици Српској…

У циљу афирмације рекреативног пешачења за све узрасте уредили смо и одржавамо нашу рекреативну стазу Кочин храст – Рибаре, чија је дужина 6 км и која вијуга поред реке, од чувеног Храста до ушћа Лугомира у Велику Мораву. План за наредну годину обухвата израду још три стазе – на Ђурђевом брду и на планини Јухор.

Друштво ,,Планински дух “ има лиценциране планинарске водиче, тренере и маркиранте, а у наредној години у плану нам је да их буде и више. Такође, располажемо скромном колекцијом књига о планинарењу, као и техничком опремом за различите врсте планинарства. Успешно сарађујемо са бројним јагодинским установама – Црвени крст Јагодине, ЈП ,,Србија шуме“, ЈП ,,Србија воде“, Јагодински спортски савез, Савез за рекреативни спорт и слично.

Чланови друштва активно се баве прикупљањем отпада за рециклирање – алуминијумских лименки посебно, чиме не само да финансирамо део наших активности, већ и природу чистимо и чувамо од загађења. Чланови такође прикупљају и пластичне чепове и друге врсте отпадног материјала за рециклирање, чиме помажемо рад хуманитарних организација у Јагодини које се баве лицима са хендикепом.

Уколико желите да се дружите, да планинарите, трчите или једноставно шетате у природи, придружите се, добро сте нам дошли!

УПЛАНИНАРИ СЕ!